De kracht van ochtendlopen

7u, de wekker rinkelt en meteen word je herinnerd aan de afspraak die je gisterenavond met jezelf maakte om morgenvroeg te gaan ochtendlopen. Je hebt twee mogelijkheden.

Enerzijds wil je je belofte nakomen, maar anderzijds geraak je maar niet uit je bed. Het zal menig loper wellicht niet onbekend klinken.

Toch heeft lopen in de ochtend heel wat voordelen, meer zelf, het zijn de looptrainingen waar ik het meest van kan genieten en die je het langst zullen bijblijven. 

Inhoudstafel

Nuchter ochtendlopen

Ochtendloopjes worden vaak geassocieerd aan vetloopjes. Zo’n vetloopje is meestal een relatief korte loopsessie die meteen na het opstaan op de lege maag wordt uitgevoerd. Maar hoe komt zo’n loopsessie nu precies aan deze naam? Tijden een ‘nuchter’ loopje is het van belang dat je loopt aan een relatief lage hartslag (ongeveer 65-70% van je maximale hartslag). Op die manier wordt energie grotendeels opgewekt door het verbruik van vetten in plaats van suikers. 

Nuchtere loopjes zijn met andere woorden een ideale trainingsvorm voor mensen die graag relatief snel wat kilo’s kwijt willen spelen. Uiteraard moet dit gepaard gaan met een gezond voedingspatroon, en moet de ‘tank’ voldoende bijgevuld worden na het afwerken van de training.

Ochtendlopen
Photo by Dawid Zawiła on Unsplash

Ook voor lopers die zich toeleggen op de langere afstanden kunnen deze trainingen wellicht interessant zijn. Zoals hierboven reeds vermeld leer je je vetreserves aanspreken wanneer je op de nuchtere maag loopt. Dit heeft als langeafstandsloper het voordeel dat je tijdens een marathon langer je suikervoorraad zal kunnen bewaren, met als gevolg dat je op het einde nog een versnelling hoger kunt schakelen. 

Toch zou ik deze sessies niet meer dan 1-2x per week aanraden. De reden hiervoor is dat deze trainingen relatief zwaar zijn, zowel op mentaal als fysiek vlak Vaak gaan deze trainingen gepaard met een zwaar gevoel in de benen, en je hebt een langere hersteltijd nodig. 

Een nieuwe wereld gaat open

Het grootste voordeel van ochtendlopen is voor mij ongetwijfeld de rust om je heen en het ontwaken van de wereld. Een ochtendloop geeft je een ongelofelijke boost en energie voor de rest van de dag.

Daarnaast hoef je je ook ’s avonds na school of werk niet meer druk te maken dat je nog moet gaan sporten. Mits wat timemanagement blijft er op deze manier nog heel wat kostbare tijd over om andere dingen te doen.

Hoe word ik een ochtendloper?

Waar een wil is, is een weg. De eerste stappen zijn altijd de moeilijkste. Een routine voor jezelf creëren is hierbij de boodschap. Onderstaande tips proberen je alvast op weg te helpen.

Timemanagement
De voornaamste reden om in de ochtend niet te gaan lopen is tijdsgebrek, althans dat maken we onszelf toch zo vaak wijs. Mits wat aanpassingen kan iedereen voor zichzelf tijd vrij maken en een ochtendloopje inplannen. Uiteraard kun je deze aanpassingen het best geleidelijk doorvoeren. Een mogelijkheid kan zijn om ’s avonds een kwartier vroeger in je bed te kruipen, en de wekker vervolgens een kwartiertje vroeger te zetten. Lukt dit je 4x na elkaar? Dan heb je binnen je eerste week al meteen een uur extra voor jezelf in de ochtend.

De avond voordien
Leg je sportkleren reeds naast je, zodat wanneer de wekker rinkelt, je maar gewoon uit je bed moet stappen, omkleden en vertrekken maar.

Afleiding
Je berichtjes lopen heus niet weg. Laat je smartphone of pc voor wat ze zijn tot je terugkomt.

Water
Je hebt reeds meerdere uren niet gedronken. Wat hydratatie voor aanvang van een looptraining is zeker een must.

Geef niet op
Zoals bij alles, vraagt het ook tijd en discipline om een ochtendloper te worden. Ook al lukt het eens niet, probeer jezelf de dag erna te herpakken. Voorzie op zijn minst een maand om te wennen aan je nieuwe routine.

Bouw verlangen op
Zorg dat je iets hebt waar je naar kunt verlangen na het lopen. Voor mij is dat bijvoorbeeld een koffie (of 2).

Nog steeds niet overtuigd? Bekijk dan zeker eens onderstaand filmpje!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest