De 10 grootste marathons van Europa

Euforie. We kunnen het gevoel na het overschrijden van de finishlijn niet anders omschrijven. Of het nu gaat om je eerste marathon of je vijfentwintigste, wennen doet het nooit.

In dit artikel krijgt u een overzicht van de 10 grootste marathons van Europa. De lijst werd opgesteld op basis van het aantal deelnemers in 2019. De volgorde kan dus zeker wijzigen. Voor elke marathon omschrijven we de locatie, de belangrijkste bezienswaardigheden en de link naar de officiële website.

Inhoudstafel

Lijst van de 10 grootste marathons van Europa

10. Manchester

Land: Engeland
Maand: april
Aantal deelnemers: ± 14.000

We starten ons lijstje met de marathon van Manchester.

De nieuwe route neemt de Manchester Marathon voor het eerst mee naar het hart van Manchester. De gewijzigde route neemt een drie mijl lange lus naar het centrum van de stad, langs enkele van de meest iconische bezienswaardigheden van de stad, waaronder het Manchester Opera House, Spinningfields, Albert Memorial Hall en The Midland Hotel.

De startlijn blijft op de huidige locatie onder de White City Arch, met de beroemde achtergrond van Manchester United’s Old Trafford Stadium. De race zal ook doorgaan om lopers langs Trafford Town Hall en Lancashire Cricket Club naar de finish te leiden.

Officiële website: https://www.manchestermarathon.co.uk/home/

9. Barcelona

Land: Spanje
Maand: maart
Aantal deelnemers: ± 14.000

Ook Barcelona hoort thuis in het rijtje van de 10 grootste marathons van Europa. Wat maakt de Marathon van Barcelona zo aantrekkelijk? Naast het feit dat het een vlak en snel circuit is zullen de verbazingwekkende bezienswaardigheden van de stad de lopers niet ontgaan. Zo passeer je voorbij onder meer het Camp Nou, Casa Batlló, Sagrada Familia, de stranden en de Montjuic.

Stel je voor om te kunnen lopen in zo’n prachtige omgeving, omringd door cultuur, historische gebouwen, het olympische dorp en het stadion van FC Barcelona.

Officiële website: https://www.zurichmaratobarcelona.es/eng/

8. Rotterdam

Land: Nederland
Maand: april
Aantal deelnemers: ± 17.000

Ruim 40 jaar is de stad in april het decor van de Marathon van Rotterdam. Een toonaangevend evenement met een rijke historie. Deze marathon is in de loop der jaren steeds verder gegroeid en wereldwijd bekend geworden.

Voor de wedstrijdlopers staat het parcours bekend als één van de snelste ter wereld. Recreatieve lopers kunnen dan weer genieten van de prachtige route. De marathon start aan de voet van de Erasmusbrug. Na 42.195 kilometer finish je op de bekende Coolsingel.

Tijdens het lopen kom je voorbij aan tal van bezienswaardigheden. Je passeert onder meer het voetbalstadion ‘De Kuip’, de thuishaven van Feyenoord, de Erasmusbrug, de Coolsingel, de Kralingse plas en nog veel meer.

Ook staan er diverse bands, orkesten en dj’s langs de route die zorgen voor extra energie. Dankzij de mooie route, het vele publiek en de muziek zal deze schitterende ervaring je wellicht nooit meer ontgaan.

Officiële website: https://www.nnmarathonrotterdam.nl/

7. Amsterdam

Land: Nederland
Maand: oktober
Aantal deelnemers: ± 17.000

In oktober vindt traditioneel de TCS Amsterdam Marathon plaats. Start en finish van de marathon zijn voorzien in het Olympisch stadion. Het parcours doorkruist het centrum van Amsterdam. Overige bezienswaardigheden zijn onder meer de passage onder het Rijksmuseum, lopen langs de Amstel en door het Vondelpark.

De marathon van Amsterdam staat tevens ook gecatalogeerd als een van de snelste marathons ter wereld. De marathon staat op een 6e plaats in de wereldranglijst.

Officiële website: https://www.tcsamsterdammarathon.nl/

6. Brighton

Land: Engeland
Maand: april
Aantal deelnemers: ± 17.000

De Brighton Marathon route knuffelt een van de meest geliefde delen van de Britse kustlijn en stuurt u langs veelkleurige strandhutten, gekke golfbanen en miljoenen kiezelstenen naar de aankomst. De 26,2 mijl van de Brighton Marathon vormen een ware lust voor het oog.

De voornaamste bezienswaardigheden zijn: Brighton Palace Pier, Royal Pavilion and Pavilion Gardens, British Airways i360, Brighton War Memorial en de haven van Brighton

Officiële website: https://www.brightonmarathonweekend.co.uk/

5. Dublin

Land: Ierland
Maand: oktober
Aantal deelnemers: ± 22.000

De marathon van Dublin is uitgegroeid tot een van de grootste marathons van Europa met meer dan 20.000 deelnemers. Tijdens de laatste editie telden de organisatoren maar liefst 62 verschillende nationaliteiten, die allemaal weg waren van deze bruisende en gastvrije stad.

Het parcours van de KBC Dublin Marathon is grotendeels vlak. Jouw legendarische 42,195 kilometers loop je in Dublin in een grote ronde. Daardoor keer je na afloop ook weer terug in het hart van Dublin, waar ’s morgens het startschot klonk. De race begint op Fitzwilliam Street Upper en eindigt op het even verderop gelegen Merrion Square, dicht bij het historische Trinity College. Tijdens de marathon kom je door veel beroemde 18e-eeuwse Gregoriaanse straten en het prachtige Phoenix Park, het grootste stadspark van Europa. De race doorkruist de stad ten noorden en ten zuiden van de rivier de Liffey, een van de symbolen van Dublin.

Officiële website: http://kbcdublinmarathon.ie/

4. Valencia

Land: Spanje
Maand: november
Aantal deelnemers: ± 25.000

De Valencia Marathon is een van de mooiste sportevenementen in Spanje. De editie van 2019 heeft zowel bij de mannen als bij de vrouwen een parcours record opgeleverd. Het aantal deelnemers in 2019 kwam in de buurt van de 25.000 deelnemers. Geniet tijdens deze marathon van de talloze prachtige authentieke gebouwen, de sfeer onder de vele internationale deelnemers en de aangename omstandigheden.

Het parcours van de marathon van Valencia is volledig vlak en neemt je mee langs de mooiste plekken van de stad. De marathon start op het Puente de Monteolivete en eindigt op het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, beide in de Stad van de Kunst en Wetenschap. Tijdens de 42.195 meter loop je onder meer door het prachtige historische centrum van de stad. Zo kom je langs het Plaza Ayuntamiento, de Plaza de Toros, de Kathedraal en het langgerekte Turia park.

Officiële website: https://www.valenciaciudaddelrunning.com/en/marathon/marathon-42k/

3. London

Land: Engeland
Maand: april
Aantal deelnemers: ± 42.000

De marathon van London, nog zo eentje waarvan de meeste lopers hem ooit willen afvinken op de bucketlist. The Virgin Money London Marathon trekt marathonlopers aan uit alle hoeken van de wereld. De start vindt plaats in Greenwich, waar het publiek massaal aanwezig is om de lopers aan te moedigen. In totaal schat men dat er meer dan één miljoen enthousiaste Britten langs de kanten van de weg staan. Daardoor wordt je bijna letterlijk door het publiek gedragen. Over de Tower Bridge, langs de Thames, London Eye en Big Ben tot aan de finish voor Buckingham Palace.

Na de start in Greenwich loopt de route via typisch Britse wijken als Woolwich, Bermondsey, Millwall en Shadwell voordat het hart van Londen bereikt wordt. Waneer je eenmaal de Tower Bridge over bent, loop je een orkaan van geluid in. Een waar kippenvel moment! Parallel aan de Theems lopend doemen in de verte de London Eye en Big Ben op. Wanneer je in de verte Buckingham Palace ziet, ben je bezig aan je laatste inspanningen.

Officiële website: https://www.virginmoneylondonmarathon.com/

2. Berlijn

Land: Duitsland
Maand: september
Aantal deelnemers: ± 44.000

Zonder twijfel een marathon die op ieders bucketlist hoort te staan. De marathon van Berlijn staat erom bekend misschien wel het snelste parcours van de wereld te zijn. Het wereldrecord werd hier reeds meerdere keren scherper gesteld. Veel marathonlopers staan te trappelen om hier hun PR te verbeteren.

Kort na de start op de brede Strasse des 17. Juni passeer je de imposante ‘Siegessäule’ en na ongeveer 10 kilometer de immens hoge televisietoren in het voormalige Oost-Duitsland.

Het middelste deel van het parcours loopt door het zuiden van de stad, waar duizenden toeschouwers en opzwepende muziek voor een prachtige sfeer en mentale ondersteuning zorgen.

Het laatste deel van de marathon loop je door de bekende winkelstraat Kurfürstendamm, langs de Gedächtniskirche en over de Potsdamer Platz. En dan doemt aan het eind van Unter den Linden de Brandenburger Tor eindelijk voor je op. De finish net voorbij dit wereldberoemde monument maakt deze marathon helemaal compleet.

Officiële website: https://www.bmw-berlin-marathon.com/

1. Parijs

Land: Frankrijk
Maand: april
Aantal deelnemers: ± 48.000

Meer dan 40.000 lopers verzamelen elk jaar om deze marathon lopen en het is gemakkelijk te zien waarom. In termen van de presentatie van de prachtige stad, de Parijse Marathon doet het best!

Terwijl u loopt passeert u veel van de grootste toeristische bezienswaardigheden van Parijs, zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame, Bois de Boulogne, Musée d’Orsay en de Bastille om er zo maar een paar te noemen. Daarnaast bevindt de startlijn van deze mythische marathon zich ook nog eens op de Avenue des Champs-Elysées.

Officiële website: https://www.schneiderelectricparismarathon.com/en/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pinterest